Draag een helm, maar kies en doe ook veilig!http://www.youtube.com/watch?v=31xreoxWCDEJe zal hier geen preek horen over het nut van de helm, heel wat websites en artikels hebben dat verhaal al uitgebreid gedaan en in onze club is de helm verplicht. Graag sta ik wel even stil bij de helmkeuze. Misschien ben je een beginnende skater of misschien ben je wel vaker bezig met tricks, vooral in deze gevallen zal je achteruitvallen.
Kies dus maar beter een helm die hiermee rekening houdt, bij een fietshelm wil dat al wel eens tegenvallen. Vele fietshelmen hebben een staartvorm naar achteren toe. Dat is voor de aerodynamica en de een heeft het al wat meer dan de ander. Studies wijzen echter uit dat deze staart extra gevaarlijk kan zijn bij een val achteruit. Het zou bovendien ook een draaiing van de helm geven waardoor er meer impact op de zijkant van het hoofd kan komen. Deze helm kies je dus beter niet:

Gelukkig zijn de meeste moderne fietshelmen al wat minder van een ‘staart’ voorzien:
 


De meest aangewezen helm voor beginners en recreatieskaters blijft echter wel de klassieke ‘pothelm’, of skatehelm.


Schrik niet, ze bestaan ook in bolletjes, bloemetjes en andere fleurige modellen.

http://www.fsshop.be/index.php?route=product/product&path=71&product_id=460De 'pothelm' zie je niet zo vaak bij speedskaters, er is in deze discipline dan ook minder risico op achteruit vallen. De moderne helmen die hier gebruikt worden zijn aerodynamisch, maar het 'staartje' is onder meer bij Powerslide al veel beperkter.
Kijk bij je keuze ook best even na of de helm ‘multi-impact’ is. Gekeurde skateboard zijn doorgaans multi-impact, fietshelmen zijn vaak ‘single-impact’ en hoor je na elke val weg te gooien.

Tot slot benadrukken we graag ook dat de helm perfect moet aanpassen en perfect moet aangesnoerd zijn. Let op de mousse in de helm, als deze versleten is dan is het ook tijd om even te shoppen.

Info: